Sociëteit

Aan de Oudegracht, in het centrum van Utrecht, huist onze prachtige sociëteit N.I.S.A.T.A. in een monumentaal grachtenpand. N.I.S.A.T.A. staat voor Non Ibi Semper Arcum Tendit Apollo: daar waar de boog van Apollo niet altijd gespannen staat. Deze naam is veelzeggend voor de rol van de sociëteit in het verenigingsleven: dit de plek waar de leden kunnen ontspannen na een dag hard - of wat minder hard - studeren.
 
Stel je voor, het is dinsdagavond en je staat voor de deur van onze sociëteit. Nadat je de sociëteit binnengekomen bent en je jas hebt opgehangen in de garderobe, sta je in de sociëteitszaal. Een bestuurder ziet dat je nieuw bent en heet je van harte welkom. Ze vraagt of je een rondleiding wilt en omdat jij je nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen, kun je deze natuurlijkniet afslaan. Het middelpunt van deze ruimte is onze sfeervolle en goed bevoorrade bar. Achter de bar staan de leden van het tapgilde en zij voorzien alle aanwezigen van (toch meestal) een biertje. Jou dus ook. Dit is dé ontmoetingsplek van onze leden. Elke dinsdag en donderdag hebben we een sociëteitsavond en vindt in deze ruimte plaats. Maar niet alleen de bar, ook ons podium wordt intensief gebruikt. Lezingen, debatten, Algemene Ledenvergaderingen, diners en biercanti worden allemaal hier gehouden.
 
Je vraagt je af wat al die beschilderde bordjes aan de muur te betekenen hebben? Dit zijn de schilden van onze negen disputen. Meer over deze dwarsverbanden binnen de vereniging lees je hier.
Jullie lopen door naar de achterzijde van het pand en komen in de achterkamer terecht. Dit is onze stijlkamer en hier vinden bijvoorbeeld de officiële ontmoetingen tussen het bestuur en besturen van andere verenigingen plaats. Daarnaast wordt deze ruimte ook gebruikt als bibliotheek. Vanavond heb je kans in een kringavond te belanden die op dat moment aan de gang is, maar op een wat later tijdstip tijdens de sociëteitsavonden is het hier ook goed toeven. Grote kans dat je hier dan een handjevol leden met een drankje en een vorm van tabak aan zult treffen. Op woensdagavond kun je hier een dispuut aantreffen en op veel andere momenten een vergaderende commissie. Achter de achterkamer bevindt zich onze (iets te) weelderig groene tuin.  Grenzend aan de achterkamer vind je de bestuurskamer; het privédomein van het op dat moment zittende bestuur.
 Als jullie weer richting de sociëteitszaal lopen komen jullie langsde commissiekamer. Overdag kun je hier zowel bestuurders als commissieleden aantreffen. Stoor ze maar niet, want ze zijn vast druk bezig met de nieuwe almanak, het organiseren van alle activiteiten tijdens de UIT of het voorbereiden van de diesweek. Meer lezen over deze commissies? Dat kan hier.
 
Eenmaal terug in de sociëteitszaal heb je nog één, zeer belangrijke, ruimte te gaan; onze werfkelder! Als enige studentenvereniging (ter wereld!) beschikt S.S.R.-N.U. over een eigen werfkelder, en dat biedt de vereniging veel mogelijkheden. Feesten, borrelavonden van andere studentenverenigingen en ontelbare andere activiteiten vinden hier plaats.
Al deze ruimtes vormen samen met de elf studentenkamers boven de sociëteit een (tweede) thuis voor alle leden. Zo, dit was de rondleiding. Tijd om boven aan de bar de leden te ontmoeten en pas over vele uurtjes huiswaarts te keren. Amicitia!

De sociëteit wordt bestuurd door de leden van het bestuur der Afdeling. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, waken over de schoonmaak en houden de voorraden op peil. En bovenal zijn zij gastvrouw of –heer voor iedereen die de sociëteit bezoekt. Een warm welkom, handhaving van de oude studentenmores – deze worden binnen S.S.R. hoog in het vaandel gedragen – en de juiste muziek dragen bij aan een goede sfeer. Zo dragen de bestuurders zorg voor het hart van het verenigingsleven, dè plek waar leden elkaar ontmoeten. Dinsdag- en donderdagavond zijn de sociëteitsavonden. De sociëteit is dan open van ’s avonds vroeg (21:00 uur op dinsdag en 16:00 uur op donderdag) tot ’s ochtends vroeg (tja, geen vaste eindtijd). Leden komen binnenvallen voor een drankje, een goed gesprek, een wat minder goed gesprek, de activiteit of de borrel na afloop daarvan.

Voor meer contact over onze sociëteit N.I.S.A.T.A. kun je contact opnemen met de legatus der 
Afdeling via legatus[@]ssr-nu.nl of 06 – 47 54 43 22