Tips voor studenten voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl en de lifestyle van studenten gaan niet altijd hand in hand. Maar als je als student druk bezig bent met je sociale leven en in de boeken duiken, hoeft dat nog niet te betekenen dat je je gezondheid verwaarloost.

Daarom geven we een paar tips waarmee je ervoor kan zorgen dat je vol energie op het juiste studiepad kan blijven en je diploma behaalt met een gezonde geest in een gezond lichaam!

Studiegewoonten

Studenten spenderen in regel vele uren achter elkaar aan hun bureau, terwijl ze door boeken bladeren en essays schrijven. Dat maakt het belangrijk om te voorkomen dat je last krijgt van repetitive strain injury (RSI) en gerrriteerde ogen als resultaat van slechte studiegewoonten.

Laptops hebben een negatieve impact op gebruikers omdat ze een verkeerde lichaamshouding veroorzaken. Probeer als je achter de laptop zit om het scherm op dezelfde hoogte neer te zetten als je ogen. Je polsen moeten als het ware net boven de toetsen van het keyboard kunnen zweven. Ook van belang is het om genoeg pauzes te nemen en om een paar warming up oefeningen te doen voordat je begint aan een lange studiesessie.

De keuze van voedsel en drank

Als je een student bent word je regelmatig verleid om iets meer alcohol te drinken dan goed voor je is. Maar los van de gezondheidseffecten is zulk gedrag ook erg prijzig en kan het je studievoortgang belemmeren. Voor je eigen bestwil is het verstandig om ook minstens twee liter water per dag te drinken zodat je lichaam in elk geval niet uitdroogt.

Als je dan toch lekker gezond bezig bent, neem dan eveneens vijf porties fruit en groenten per dag. Daarnaast is het een goed idee om minstens een warme maaltijd per dag te genieten. Ook als je geen tijd hebt om zelf een menu te bereiden, kun je via een bezorgdienst als Deliveroo (dat onlangs ook is gestart in Utrecht) jezelf op een makkelijke wijze voorzien van een voedzame maaltijd.

Het belang van lichaamsbeweging

Meerdere keren per week sporten of op andere manieren bewegen helpt je niet alleen om in vorm te blijven, maar zal ook het risico verlagen op diverse nare ziektes. Lichaamsbeweging heeft ook een positief effect op onze mentale gezondheid. Die lichaamsbeweging kan je opdoen door bijvoorbeeld een flinke wandeling door het lokale park te maken of door een van de vele sportverenigingen in Utrecht op te zoeken. Op die manier breng je balans aan tussen de tijd die je achter een bureau spendeert en een actieve levensstijl.

Een ander geweldig effect van een gezonde dosis lichaamsbeweging is dat het je even uit het studieritme haalt. Na het sporten keer je terug naar je studieboeken met een verse portie energie en focus. Vervolgens kan je na een pittige studie- of sportsessie jezelf belonen met een van de geweldige voedselaanbieders in en om Utrecht. Op die manier is het echt niet zo lastig om als student een bevredigende en gevarieerde levensstijl te realiseren.

Geschreven door: Jaap Stevens

Plaats een reactie